Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Με ερώτηση που κατέθεσε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008 προς τον Υπουργό Πολιτισμού, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης θέτει το θέμα της επαναφοράς της λειτουργίας του Μουσείου Τεριάντ στην ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού, και της υλοποίησης των προγραμματισμένων, ήδη από το 2003, έργων εκσυγχρονισμού του Μουσείου. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού
κ. Μιχάλη Λιάπη

Στον οικισμό Βαρειά του Δήμου Μυτιλήνης στο Νομό Λέσβου λειτουργεί το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ, - δημιουργία του μεγάλου Λέσβιου τεχνοκριτικού - στο οποίο στεγάζονται έργα μεγάλων ευρωπαίων ζωγράφων, όπως ο Πικάσο, Μονέ, Ματίς, Μιρό κ.α.
Ο Στρατής Ελευθεριάδης Τεριάντ υπήρξε ποιητής, ζωγράφος, κριτικός τέχνης και κυρίως υψηλής ευαισθησίας και ποιότητας εκδότης. Παρέμεινε στη διεθνή κοινότητα ως ο μοναδικός εμψυχωτής της προσέγγισης ποιητών και καλλιτεχνών. Ήταν ο άνθρωπος που μας γνώρισε το Θεόφιλο και τον αξιολόγησε σαν γνήσιο εκφραστή της λαϊκής τέχνης.
Είχατε την ευκαιρία, κατά την πρόσφατη επίσκεψη σας στο νησί, να δείτε από κοντά τα εκθέματα του Μουσείου αυτού, μοναδικού στο είδος του.
Το Μουσείο έως το 1997 λειτουργούσε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Mε τo Π.Δ. 370/97, υπήχθη  στην εποπτεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ύστερα από τη σχετική απόφαση μεταβίβασης αρμοδιοτήτων (ΦΕΚ 4/Β'/9-1-2002).
Το 2003, το Υπουργείο Αιγαίου, έχοντας διαπιστώσει την ανάγκη συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Μουσείου, συμφώνησε με την Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου για την ανάγκη εκπόνησης μελέτης  και  την ένταξη στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης  του έργου  «Επέκτασης και βελτίωσης του υφιστάμενου Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου».
Ταυτόχρονα, λόγω μη ύπαρξης τεχνικής υπηρεσίας στο Μουσείο και αδυναμίας εκπόνησης μιας εξειδικευμένης μελέτης  για το Μουσείο  από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Αιγαίου ανέλαβε τη διαδικασία για τη συγκρότηση του τεχνικού φακέλου και εκπόνησε την αρχιτεκτονική προμελέτη. Στα τέλη του 2003, το Υπουργείο Αιγαίου δημοσίευσε την προκήρυξη ανάθεσης εκπόνησης οριστικής μελέτης με στόχο τη γρήγορη ένταξη του έργου στο Γ' Κ.Π.Σ.
Τον Απρίλιο του 2005, ο νέος Υπουργός Αιγαίου κ. Α. Παυλίδης, αδικαιολογήτως  ανακάλεσε τις μέχρι τότε εκδοθείσες αποφάσεις και έκρινε περατωθείσα τη διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού. Από τότε  δεν υπήρξε καμία ενέργεια για την προώθηση του έργου.
Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1) Στο όνομα της σωστής λειτουργίας ενός  τέτοιου Μουσείου και του σεβασμού της βούλησης του διαθέτη που ανέγειρε το κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου με δαπάνες του και δώρισε σ' αυτό τα μεγάλης αξίας και μοναδικά έργα που εκτίθενται. Δεδομένου ότι η μεταφορά της εποπτείας του «Μουσείου Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριαδή Τεριάντ» από το Υπουργείο Πολιτισμού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου του στέρησε την δυνατότητα σωστής ανάπτυξης και διαχείρισης των μοναδικών εκθεμάτων του Μουσείου αφού οι  Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών της χώρας δεν διαθέτουν κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικό για θέματα εικαστικών τεχνών και Μουσειολογίας. Σκοπεύετε να επαναφέρετε υπό την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού τη λειτουργία του ανωτέρω  Μουσείου;
2) Σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που είχαν προγραμματιστεί ήδη από το 2003, αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό του Μουσείου – Βιβλιοθήκη;
3) Θ' αναλάβει το ΥΠ.ΠΟ την εκπόνηση της οριστικής μελέτης εκσυγχρονισμού του Μουσείου και την ένταξη του έργου στο Δ' ΚΠΣ; Σημειώνεται ότι η προμελέτη βρίσκεται στο τ. Υπουργείο Αιγαίου από το όποιο μπορεί να την αναζητήσει η αρμόδια Διεύθυνση Μελετών Μουσείων του Υπουργείου σας.
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ